Dagelijks ontbijtgerecht in JosWordtWakker.
Ei is lekker en ei is gezond!
Knapperige eieren met salie en chilipeper
Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan tot de rook er bijna afslaat.
Bak 12 salieblaadjes een paar seconden aan elke kant tot ze knapperig zijn, haal ze uit de pan en laat ze uitlekken.
Breek in een glas een ei en laat dit voorzichtig in de hete olie glijden. Als het eiwit gestolt is maar de dooiers nog vloeibaar dan haal je ze uit de pan en leg ze op een bord waar wat keukenpapier op ligt. Het ei kun je serveren op toast, je strooit er de salie en wat chilivlokken erover, zout, peper en goed te combineren met een schep Griekse Yoghurt.
Op verzoek nog een keer en om terug te komen in je Spaanse vakantiegevoel:
Roerei met bloedworst
Voor wie denkt dat bloedworst iets van vroeger is hebben we nieuws: we maken vandaag Roerei met bloedworst in Jos Wordt Wakker. Hiervoor bakken we 8 plakken bloedworst in een pan een paar minuten bruin en knapperig.
Dan roerbak je 8 eieren, met wat zout en peper. Als de eieren er nog romig uitzien haal je ze uit de pan en roer je er nog wat boter en peterselie door. Je serveert het samen met de bloedworst en je hebt een van origine Spaans ontbijtje.
Schuimomelet met rood fruit en basilicum
Verwarm de oven voor op 200 °C. Splits 4 eieren en doe 3/4 van de eidooiers in een grote mengkom. De resterende eidooier wordt niet gebruikt. Doe alle eiwitten in een grote, vetvrije kom.
Boen 1 limoen schoon en rasp de groene schil.Voeg het rasp met 25gr kristalsuiker toe aan de eidooiers. Klop met een mixer in 10 min. licht en luchtig.
Klop de eiwitten met de mixer stijf. Voeg 50gr witte basterdsuiker toe en klop tot het eiwit glanst en pieken vormt. Spatel het eiwit voorzichtig door het eidooiermengsel.
Bestrooi de bodem van de ingevette bakvorm of ovenschaal met de helft van de poedersuiker en verdeel het eimengsel er gelijkmatig over. Bestrooi de bovenkant met de rest van de poedersuiker en bak de schuimomelet in het midden van de oven in ca. 15 min. goudbruin en tot het ei gestold is.
Meng wat blaadjes basilicum met aardbeien en frambozen en verdeel over de omelet.
Vegetarische ontbijtburger met broccoli
Klop 4 eieren los in een grote kom en schep 400 gr broccoli rijst en100 grs oude kaas erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verhit wat olie in een hapjespan en bak de helft van het mengsel in hoopjes van 5 cm.
Bak 5 min. op middelhoog vuur. Keer halverwege. Druk ondertussen met een spatel aan alle kanten aan tot dikke ronde burgers. Maak zo nog een portie totdat je 10 burgers hebt.
Haal ondertussen blaadjes sla van de paarse krop romaine en halveer. Snijd 4 tomaten in plakjes. Besmeer de broodjes met zuivelspread en leg op elke broodje wat sla, een burger, tomaat en tuinkers. Serveer direct.
Frittata met ui en paprika
Frittata maak je in de oven. Deze variant met paprika en ui is lekker luchtig en knapperig tegelijk. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Klop de eieren los en bak de groenten even in olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de gare groenten toe aan de losgeklopte eieren, doe het geheel 8-10 minuten in de oven en genieten maar!
MINI SCOTTISH EGGS GEHAKT GEVULD MET KWARTELEI
Breng een pan water aan de kook. En prik met een naald een klein gaatje in de bolle kant van de kwarteleitjes.Dan kook je ze 3 minuten en laat ze schrikkenPel de kwarteleieren. Verwijder het vel van de worsten.
Verdeel alle worsten in twee stukken.
Neem een kwartelei en bedek deze rondom met het worstvlees.
Ga zo door tot alle kwarteleieren op zijn.
Verhit in een koekenpan een beetje boter en/ of olie. Bak op middelhoog vuur de gevulde gehaktballetjes rondom bruin en gaar. Dit duurt ongeveer 10 tot 12 minuten. Serveer warm, lauw of op kamertemperatuur met eventueel een sausje
Quiche
Verwarm de oven voor op 190 graden
Als je wat meer tijd hebt, kun je een quiche maken van eieren, geitenkaas en broccoli. Snijd hiervoor de broccoli in stukjes, rasp de kaas, klop de eieren en mix alle ingrediënten door elkaar. Voeg zout en peper toe voor de smaak. Doe alles in een ingevette ovenschaal en laat de quiche drie kwartier bakken op 190 graden Celsius. Mmm… O ja, omdat geitenkaas behoorlijk vet is, kun je deze quiche het beste niet vaker dan één keer per week eten als snel afvallen je doel is.
Eipotjes met tomaten en spinazie
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd 3 tomaten in stukjes. Verhit een hapjespan zonder olie of boter en laat 100gram spinazie in delen slinken.
Meng de tomaat met de spinazie, 2 theelepels paprikapoeder en wat peper en verdeel over de schaaltjes. Maak in elk schaaltje een kuiltje en breek er een ei boven. Bak ca. 17 min. in het midden van de oven.
Rooster ondertussen 4 sneetjes brood in de broodrooster. Snijd wat bieslook fijn en meng ⅔ met de margarine. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Besmeer de sneetjes brood met de bieslookmargarine en snijd elk sneetje in 6 repen (soldaatjes). Garneer de eipotjes met de rest van de bieslook en serveer met de soldaatjes.
Gepocheerde eieren op tomatentoast met bacon
Eerst bak je de bacon knapperig en intussen pocheer je de eieren 3 minuten in een pan sudderend water. Een scheutje azijn toevoegen aan het pocheerwater is prima, de smaak past goed bij de tomaten die erbij komen.
Je roostert het brood, plet 2 tomaten en wrijf de toast in met de snijkant van de tomaten zodat het vruchtvlees er goed in doordringt. Bestrooi de toast met zout en peper en leg de bacon op de toast, leg er een gepocheerd ei op en je hebt eens een ander ontbijtje dan anders.
Gevulde pistolets met ei uit de oven
- twee pistoletjes
- 2 eieren
- 2 cherrytomaten
- verse rode peper ( naar smaak)
- 2 plakjes kaas
- eventueel nog een bosuitje, champignon, blaadjes verse spinazie etc. naar keuze.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Hol intussen de pistoletjes voorzichtig uit. Het is belangrijk dat de buitenkant van de pistoletjes heel blijven. Snijd de cherrytomaten in kleine plakjes en verdeel de helft over de pistoletjes. Je kunt hier eventueel de andere groenten ook (in kleine plakjes) aan toevoegen. Leg er op iedere pistolet een plakje kaar overheen.
breek het ei voorzichtig in het broodje. Garneer de pistolet nog met de rest van de tomaat, de rode peper en de groenten.
Bak de broodjes ca. 10-13 minuten in de oven ( hangt er vanaf hoe hard je oven gaat). Bedek de broodjes nu met aluminiumfolie en bak ze nog 20 minuten af. De folie zorgt ervoor dat de pistolet niet aanbrandt, maar dat het ei nog even goed kan doorgaren
vegetarische eiersalade met asperges en radijs (Voorjaars -ei -salade)
- 4 (verse uitloop) eieren
- 250 g witte asperges
- 100 g radijsjes
- 1 el mayonaise
- 1 el Griekse yoghurt
- 1 handje verse bieslook fijngehakt
- een scheutje witte wijnazijn
- peper en zout
Kook de eieren in 9 minuten hard in voorgekookt water. Snijd ondertussen de kontjes van de asperges, haal de harde schilletjes weg met een dunschiller en kook de asperges in ongeveer 10 minuten gaar.
Hak de bieslook fijn en snijd de radijsjes in dunne plakjes. Meng de mayonaise, de yoghurt, bieslook, radijsjes en het azijn door elkaar tot een mooi papje en breng op smaak met zout en peper. Laat de asperges en eieren goed afkoelen. Snijd de asperges in kleine stukjes en de eieren fijn. Doe de eierenen asperges bij het yoghurtmengsel en roer alles goed door elkaar. Laat het geheel in ca. 50 minuten goed intrekken in de koelkast en dan is hij klaar om geserveerd te worden. Lekker op brood of op een toastje! Smakelijk!
Gevulde kaiserbroodjes met ei uit de airfryer
- 3 ongebakken kaiserbroodjes
- 3 eieren
- 3 plakjes ontbijtspek
- geraspte kaas
- zout en peper naar smaak
- rode peper naar smaak
- bieslook om te garneren
Verwarm de airfryer voor op 180 graden.
Snijd de bovenkant van de kaiserbroodjes in en hol de broodjes vanaf boven uit. Doe in ieder broodje een plakje bacon en eventueel de extra groente die je eraan toe wil voegen.
Breek een eitje voorzichtig in het uitgeholde kaiserbroodje. Herhaal dit bij de rest. Bestrooi met wat kaas, stukjes rode peper en eventueel wat peper en zout naar smaak. de plakjes spek zijn al zout genoeg, dus extra is niet nodig. Doe de gevulde kaiserbroodjes in de airfryer en bak ze in ongeveer 10 minuten af. Als je niet van een lopende dooier houdt, kun je hem doorprikken en zou ik hem ook iets langer laten garen.
shakshuka, een hartig ontbijt met eieren en tomatensaus
- 1 pot pastasaus basilico
- 3 eieren
- 100 g gekleurde snoeptomaten doormidden gesneden
- 1 handje bieslook vers of gevriesdroogd
- 1 teen knoflook
- 2 el olijfolie
- 1 ui fijngesneden
- 1/2 tl cayennepeper
- 1/2 tl komijnzaad gemalen
Verhit de olie in de pan. Snijd de ui en knoflook fijn en fruit deze met de peper en komijn aan. Voeg nu de tomaten, de bieslook en de saus toe en meng alles goed door elkaar.
Breng het geheel aan de kook. Als de saus wat indikt, maak je drie kleine kuiltjes in de saus. Breek in ieder kuiltje een ei. Zet het vuur nu lager en laat de eieren rustig in de saus garen, als het eiwit mooi gestold is, kun je het gerecht serveren. Lekker met wat geroosterde sneetjes brood.
Gebakken brood met ei, tomatensalsa en bacon
Ingredienten
- 2 sneetjes brood
- 2 eieren
- Stuk of 6 cherrytomaatjes of 1 grote tomaat
- 3 a 4 plakjes ontbijtspek of bacon
- paar takjes bieslook
- snuf peper
Bak het ontbijtspek in de pan krokant en laat op een keukenpapiertje uitlekken. Druk met een glas een rondje uit het brood. Leg de sneetjes brood (samen of een voor een) met de broodrondjes in de pan bak een zijde 2 minuutjes.
Draai het brood om en breek het eitje in het midden van het rondje. Voor een veilige versie breek je ei eerst in een kommetje en giet je daarna voorzichtig in het gat. Voeg een snufje peper toe aan het ei en laat tot gewenste vorm stollen. Snijd ondertussen de tomaatjes in kleine stukjes.Neem de broodrondjes uit de pan en snijd ze in de vorm van een hartje. Leg het brood met eieren op een bord. Schep wat van de tomatensalsa er op en verkruimel de krokante bacon er over. Bestrooi met wat bieslook en leg het hartje van brood er bij.
Roerei á la Béarnaise
Voor 1 persoon:
- 3 goede boterhammen (bijvoorbeeld zuurdesembrood)
- 3 eieren
- Mayonaise
- Dragon
- Scheutje melk
- Zeezout
- Klontje roomboter
Besmeer 3 goede boterhammen (bijvoorbeeld zuurdesembrood) met lekkere mayonaise (liefst zelfgemaakt). Je kunt het brood eerst toasten, als je wilt. Kluts 3 eieren met een scheutje melk los en een beetje luchtig (niet té lang kloppen). Hak de dragon fijn en meng door het eimengsel. Verwarm een klontje boter in een koekenpan met anti-aanbaklaag op medium vuur. Voeg het eimengsel toe en roer met een spatel of houten pollepel in de pan.
Verdeel het roerei over de drie boterhammen en bestrooi met zeezout.
Zuurdesembrood met tuinbonen, gepocheerde eitjes en Parmezaan
Voor 1 persoon:
- 1 plak zuurdesembrood
- 75 gram verse tuinbonen of uit de vriezer
- 2 verse eieren
- Parmezaanse kaas, geraspt
- Scheutje witte-wijnazijn
- Scheutje goede olijfolie
- Zout & peper
- Platte peterselie, fijngehakt
- Optioneel: gerookte zalm
Kook de tuinbonen beetgaar en toast het brood in een broodrooster. Laat beide afkoelen en zet een kleine pan met water op. Prak de tuinbonen fijn en breng op smaak met wat peper en zout. Pocheer de eieren.
Besmeer het zuurdesembrood met de tuinbonenpuree, leg er de gepocheerde eitjes op, strooi er de Parmezaanse kaas over en besprenkel met een klein beetje olijfolie. Garneer met fijngehakte platte peterselie. Wil je het gerecht extra feestelijk maken? Garneer het dan met plakjes gerookte zalm. Mmm…!
Easy ontbijtpizza’s met avocado en ei
Voor 2 ontbijtpizza’s:
- 2 middelgrote (meergranen) tortilla’s
- 1 rijpe avocado
- Citroensap
- 2 grote eieren
- Kokosolie
- Peper, zout
- Optioneel: Sriracha en bacon
Prak de avocado met een vork en breng op smaak met peper, zout en een beetje citroensap. Verwarm een koekenpan en bak hierin het eitje. Bak het liefst in kokosolie, want dan worden de randjes heerlijk krokant.
Verwarm in de magnetron of in een droge koekenpan de tortilla en beleg met de avocado en het ei. Top eventueel met Sriracha of bacon.
Roerei met Hollandse garnalen
Voor 2 personen:
- 4 eieren
- 1 eetlepels melk
- Boter
- 300 gram Hollandse garnalen (eventueel gepeld)
- 1 theelepel bieslook, fijn gesneden
- Peper en zout
- Brood
Pel de garnalen: druk de kop voorzichtig in de staart, draai de staart. Haal de lege schil eraf. Aan de andere kant, druk op de kop en draai. Haal de andere lege schil eraf. Open de eieren in een kom. Voeg de melk toe en breng op smaak met wat peper en zout. Gebruik een vork om de eieren voor een paar seconden te mixen. Warm boter op in een koekenpan en als het gesmolten is, voeg de eieren toe. Roer continu, met een houten lepel, maar roer langzaam.
Als de eieren bijna klaar zijn voeg je de garnalen toe. De garnalen zijn voorgekookt, dus hoeven ze alleen opgewarmd te worden. Blijf roeren terwijl je de bieslook toevoegt. Als het ei klaar is, serveer met toast.
Gevulde eieren met zalm
Ingrediënten
- 4 eieren
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel Griekse yoghurt
- Snuf knoflook poeder
- Snuf paprika poeder
- Zout en peper
- 1 plakje zalm
- 1 eetlepel granaatappel pitjes
- een paar takjes dille
Benodigdheden:
- Een spuitzak
Kook de eieren hard in ongeveer 12 minuten. Laat de eieren goed schrikken. Pel de eieren en halveer de eitjes in de lengte. Haal het eigeel uit de eitjes en prak dit samen met de Griekse yoghurt en mayonaise.
Breng op smaak met peper, zout, knoflook poeder en paprika poeder. Voeg dit in een spuitzak en verdeel het eigeel over de binnenkant van de halve eitjes. Garneer met gerookte zalm, granaatappel pitjes en dille.
Geitenkaassoufflés
- 2 el fijngemalen walnoten
- 4 grote eieren, gesplitst
- 90 nrs zachte geitenkaas
- 2 el fijngesneden verse bieslook
- zout en versgemalen zwarte peper
Verwarm de oven voor op 200 graden, Vet 4 soufflébakjes van 250 ml in en bestuif de bodem en de zijden met de gemalen walnoten. Klop de eierdooiers, 60 gram geitenkaas en het bieslook in een grote kom. Je brengt het wat op smaak met zout en peper. In een andere kom klop je de eiwitten met een snufje zout tot zachte pieken, met een rubberen spatel spatel je de eiwitten voorzichtig door het eierdooiermengsel. Dat mengsel schep je vervolgens in de bakjes. In het midden van elke soufflé duw je een stukje geitenkaas. Bak dit tot heet goed gerezen is en goudbruin. Een goed resultaat krijg je tussen de 10 en 12 minuten. Warm serveren met extra geitenkaas en bieslook!
Frittata met groene-asperge
- 10 g verse bieslook
- 6 scharreleieren
- 75 ml halfvolle melk
- 25 g ongezouten roomboter
- 100 g groene aspergetips
Snijd de bieslook fijn.
Klop de eieren los met de melk, de helft van de bieslook, peper en eventueel zout.
Verhit de boter in een kleine koekenpan en voeg het eimengsel toe. Verdeel de aspergetips in een waaiervorm erover. Doe de deksel op de pan en laat in ca. 15 min. op laag vuur gaar worden. Neem de omelet uit de pan en snijd in 8 punten. Garneer met de achtergehouden bieslook.
Bereidingstip:
De frittata kun je zo uit de pan op een serveerschaal laten glijden, eventueel met behulp van een spatel of schuimspaan. Of leg een bord op de pan en keer deze om zodat de frittata ondersteboven op het bord belandt. Leg vervolgens een serveerschaal op het bord en keer het bord om. Voilá!
Combinatietip:
Serveer met gerookte zalm of yorkham.
Ingrediënten voor Broodsoldaatjes
- Brood (casinobrood, brioche of boerenbrood)
- Roomboter om de soldaatjes in te bakken
- Eieren
- Om te serveren: gezouten roomboter
Rooster wit casinobrood, briochebrood (lekker zoet) of Franse campagnebrood en snijd daarna in lange repen. Dat is de easy way. Je kunt ze ook lekkerder maken door ze om en om goudbruin te bakken in een koekenpan, in een royale laag roomboter. Het is tenslotte feest! Laat vervolgens even uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zeezout.
En dan, serveren maar! Beboter de broodsoldaatjes met gezouten roomboter voordat je ze doopt in het eigeel. Je eitje kook je zo zacht mogelijk.
Eieren met spek op toast, maar dan als muffins!
Voor 6 porties:
- 3 eetlepels ongezouten boter, gesmolten
- 8 sneetjes wit of volkoren brood
- 6 plakjes bacon
- 6 grote eieren
- Grof zout en peper
Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet 6 standaard muffin vormpjes in met een beetje boter. Met een deegroller rol je de sneetjes brood een beetje dunner, en met een glas of koekjesvorm snijd je ze in 8 rondjes. Snijd elke rondje in de helft, en druk vervolgen 2 helften in elke muffinvorm, zodat ze een beetje overlappen en het brood tot aan de rand van de vorm komt. Gebruik extra brood om eventuele gaatjes te dichten. Doe met een kwastje of lepeltje de resterende boter op het brood.
In een grote koekenpan bak je de bacon knapperig. Leg een plakje bacon in elk vormpje (op het brood) en breek daaroverheen in elk vormpje een ei. Breng op smaak met zout en peper. Doe in de oven tot de eiwitten zijn gestold, zo’n 20 tot 25 minuten.
We gaan vanochtend eieren pocheren;
Hiervoor hebben we nodig:
- 4 eieren,
- 1 eetlepel witte wijn azijn
- en een schuimspaan
Breng in een pan een laag water van minstens 6 cm aan de kook en voeg de wittewijnazijn toe. Draai het vuur laag, zodat het water niet meer borrelt. Breek 1 ei voorzichtig in een kommetje of kopje. Laat het ei in het water glijden. Houd het water tegen de kook aan en laat het ei in ca. 3 min. gaar worden. Doe hetzelfde met de andere eieren. Schep de eieren met een schuimspaan voorzichtig uit de pan en laat goed uitlekken. Bestrooi met peper en eventueel zout.
Bereidingstip:
Gebruik een ruime (hapjes)pan als je meerdere eieren tegelijk wilt pocheren.
zuurdesembrood met tuinbonen, gepocheerde eitjes en Parmezaan:
Voor 1 persoon:
- 1 plak zuurdesembrood
- 75 gram verse tuinbonen of uit de vriezer
- 2 verse eieren
- Parmezaanse kaas, geraspt
- Scheutje witte-wijnazijn
- Scheutje goede olijfolie
- Zout & peper
- Platte peterselie, fijngehakt
- Optioneel: gerookte zalm
Kook de tuinbonen beetgaar en toast het brood in een broodrooster. Laat beide afkoelen en zet een kleine pan met water op. Prak de tuinbonen fijn en breng op smaak met wat peper en zout.
Pocheer de eieren, dat hebben we gisteren uitgebrEId besproken.
Besmeer het zuurdesembrood met de tuinbonenpuree, leg er de gepocheerde eitjes op, strooi er de Parmezaanse kaas over en besprenkel met een klein beetje olijfolie. Garneer met fijngehakte platte peterselie.
Wil je het gerecht extra feestelijk maken? Garneer het dan met plakjes gerookte zalm. Mmm…!
Sunny side up: dé truc voor een krokant gebakken spiegelei met zachte dooier:
- 1/2 – 1 eetlepel kokosolie
- 1 ei
- Metalen spatel
- Koekenpan
– Door het gebruik van kokosolie worden de onderkant en randjes lekker krokant en voorkom je dat het eitje aan de pan blijft plakken.
– Voeg de eidooier later toe aan de pan, zodat het eiwit goed gaar en krokant kan worden, en je dooier zacht blijft.
Smelt de kokosolie in de warme pan en scheid het ei. Giet het eiwit in de hete pan en bak deze op middelhoog vuur gedurende een minuut of totdat hij bijna niet meer transparant is.
Leg voorzichtig de dooier op het eiwit en houd ‘m indien nodig tegen met je vingers totdat hij vast zit. Laat het eitje nog een paar (ongeveer twee) minuutjes bakken totdat de randjes bruin en knapperig zijn. Haal voorzichtig met een spatel de randjes los en haal het ei uit de pan. Breng op smaak met zout en peper en… Geniet!
- Basic eiersalade maken + 5 verschillende variaties
- Het basic recept:
- 1 uitje
- 4 eieren
- 2 eetlepels mayonaise
- Scheutje worcestershiresaus
- Kerriepoeder
- Beetje peper
- Zout
- 2 eetlepels verse bieslook
Basis eiersalade maken
Kook de eieren matig hard in 5 minuten, laat schrikken en pel de eieren. Snijdt in blokjes. Dit kan heel handig door een eiersnijder te gebruiken. Snipper het uitje ragfijn. Doe de eieren in een schaaltje met de uitjes. Bestrooi met zout, flink wat kerriepoeder en een beetje peper.
Voeg 2 eetlepels mayonaise (of voor wie op de pondjes moet letten yogonaise) toe en meng het geheel. Voeg een scheutje van de worcestershire saus toe en roer nogmaals door. Proeven is natuurlijk belangrijk. Naar smaak kun je extra zout of kerriepoeder toevoegen. Als laatste knip je de verse bieslook boven de schaal en meng het erdoor.
Je kunt dit prima varieren met Tricolore, Ham en asperges, Zalm, Bacon en gerookte kip!
De lekkerste ham-ei crêpes
- 130 gram bloem
- 1 eetlepel suiker
- Snufje zout
- 360 ml volle melk
- 8 grote eieren
- 3 eetlepel ongezouten boter, gesmolten + een beetje voor de pan
- 8 plakken gerookte ham (bijvoorbeeld schouderham of schwarzwalder schinken)
- Verse bieslook
- Bakplaat en bakpapier
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Begin met het maken van de crêpes door de bloem, suiker, zout, melk, 4 eieren en boter in een blender te doen. Door een blender te gebruiken zorg je ervoor dat het beslag de goede textuur krijgt, die lijkt op slagroom. Mix het mengsel goed totdat het een gladde textuur heeft en bubbeltjes vormen aan de bovenkant, dit duurt ongeveer 30 seconden. Laat het beslag minstens 15 minuten op kamertemperatuur staan.
Verwarm een pan met anti-aanbaklaag en laat wat boter smelten. Doe een kwart van het beslag in de pan en zorg dat een zo groot mogelijk deel van de bodem bedekt is, zorg dat ze zo dun mogelijk zijn. Bak de crêpes ongeveer 2-3 minuten totdat de bodem goudbruin is.
Maak de crêpe voorzichtig los van de pan met bijvoorbeeld een rubber spatel en kantel hem, bak vervolgens nog een minuutje. Ga zo door met de rest van het beslag.
Leg 4 crepes op de bakplaat met het bakpapier en leg 2 plakjes ham op ieder. Breek een ei boven de ham in het midden en vouw vlug de randjes naar het midden, zorg wel dat je een stukje in het midden open houdt zodat je goed de inhoud kan zien. Maak het geheel nog lekkerder met wat zout en peper en bak het in de oven totdat je ei gaar is maar de dooier nog steeds zacht, ongeveer 12 minuutjes.
Als de crêpes klaar zijn haal je ze uit de oven en presenteer ze op een leuk bordje of een mooie houten plank en maak het geheel af met wat fijngesneden bieslook.
Oeufs en cocotte
Klassiek Frans en o-zo-lekker: Oeufs en cocotte. Oftewel, eitjes in een schaaltje of potje uit de oven. Met verse tuinkruiden, een beetje room of crème fraiche, en een broodsoldaatje.
Voor 1 persoon:
- Stenen bakje of schaaltje, ovenproof/vuurvast
- Eetlepel crème fraîche
- Nootmuskaat
- Peper
- Zout
- 1 ei
- Dille
- Ovenschaal
- Pistoletje
Verwarm je oven voor op 180 graden. Doe een eetlepel crème fraîche in je bakje en verdeel dit over de bodem. Sprenkel wat nootmuskaat, peper en zout over de crème fraîche (je kunt eventueel ook nog wat chilipeper, komijn of je andere favoriete kruid toevoegen).
Breek een ei boven de crème fraîche. Sprenkel wat verse dille over het rauwe eitje. Nu kun je eventueel nog wat crème fraîche over het eitje heen doen, maar ik vond het zo wel genoeg. Zet je bakje in een ovenschaal in de voorverwarmde oven. Vul de ovenschaal met lauwwarm water, zodat je bakje tot de helft onder water komt te staan. Op deze manier gaart het eitje gelijkmatig.
Laat je bakje ongeveer 15-25 minuten in de oven staan (het is maar net hoe zacht jij je dooier wilt hebben). Ondertussen snijd je je pistoletje. Ik had gewoon een pistoletje van de bakker en wilde dit iets meer een bite geven. De laatste vijf minuten heb ik dus ook de stukjes brood in de oven erbij gelegd, zodat het brood wat knapperiger werd.
Haal nu je bakje uit de oven en serveer met de stukjes brood et voilà!
Scrambled egg muffins uit de oven
- Voor 6 muffins:
- Spekreepjes of baconstukjes, hoeveelheid naar smaak
- 6 eieren
- 80 ml melk
- 2 tomaten, zonder zaadlijsten, in kleine stukjes
- 6 eetlepels Parmezaanse kaas
- Handvol fijngehakte peterselie
- Zout en peper
- Muffinvorm
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de muffinvorm in met een beetje olie of bakspray.
Bak de spekreepjes of stukjes bacon uit en laat uitlekken op keukenpapier. Kluts de eieren los in een schaal. Voeg de melk, kaas, peper, zout en peterselie toe aan de eieren en klop goed door. Verdeel de uitgebakken spekjes en de stukjes tomaat over de vormpjes en vul de vormpjes tot driekwart af met het eiermengsel.
En dan gaan ze ongeveer een kwartiertje in de oven. Blijf er goed bij; soms gaan ze nogal hard, dit ligt aan je oven. Enjoy!
Eggs Benedict
Het is een klassieker, het is sjiek en toch watertandend lekker. En het beste: je kunt het thuis namaken als je 'm hebt gehoord bij JosWordtWakker!!
- Gepocheerd ei
- Brood (origineel een Engels muffinbroodje, in Nederland komt een geroosterde beschuitbol het dichtst in de buurt)
- Ham of bacon
- Hollandaise saus
- Voor de saus:
- 3 eierdooiers
- 10 ml witte azijn
- 60 ml witte wijn
- 75 gram gesmolten boter
- Toast het brood (dit spreekt voor zich :-))
Grill/bak de bacon of hamplakken.
Pocheer het ei. Dat kan op honderd-en-één manieren: zo in de pan (water met azijn en een draaikolkje maken)
Maak de saus. Dat doe je zo:
Pak een lage, brede sauspan. Klop de eidooiers los van elkaar en meng de azijn en wijn erdoor. Klop goed met een garde. Zet de pan dan op een laag vuurtje en blijf goed kloppen, totdat het een mooie saus wordt. Haal de pan van het vuur, voeg wat zout toe, en schenk nu al kloppende de gesmolten boter erbij. Niet alles tegelijk, maar heel langzaam, en heel belangrijk: blijf kloppen! Uiteindelijk heb je een gebonden en romige saus.
kurkuma-eitjes met kokoschutney
Ingrediënten
Voor 2 personen
- 2 grote lepels boter
- ½ theelepel verse kurkuma, fijngehakt
- 4 eieren
- Zwarte peper
- 2 sneetjes brood
- Voor de kokoschutney
- 75 gram kokossnippers
- 1 eetlepel koriander, grof gehakt
- 1 eetlepel peterselie, grof gehakt
- 1 eetlepel munt, grof gehakt
- Sap van 1 limoen
- 1 groene chili-peper, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel witte suiker
- 1 theelepel vissaus (of sojasaus)
Zo maak je de kurkuma-eitjes met kokoschutney
Maak eerst de kokoschutney. Doe daarvoor alle ingrediënten in een maatbeker en mix met de staafmixer tot een chunky massa.
Smelt de boter in een anti-aanbakpan op medium vuur. Spatel de fijngehakte kurkuma erdoorheen en breek de eieren in de pan. Laat bakken tot de randen crispy zijn en werk af met versgemalen peper.
Serveer de eitjes met een sneetje van je favoriete brood en lepel er een beetje van de kokoschutney bij.
Op z’n frans: Baveuse omelet
En dan komt de truc voor een baveuse omelet op z’n Frans: vouw, als de onderkant van de omelet begint te garen maar je op de bovenkant nog ‘nat’ ei ziet, de twee buitenste helften van de omelet naar binnen. Alsof je een drieluik dichtvouwt: eerst de linkerkant naar binnen, dan de rechterkant daaroverheen. Je hebt nu geen grote cirkel meer, maar een soort langwerpige omelet. Druk deze heel zachtjes aan, gaar nog een half minuutje door, en haal dan uit de pan.
Als het goed is, heb je nu een mooie baveuse omelet: een beetje zacht van binnen maar wel goed gegaard, en nergens te bruin of aangebrand.
Serveer op goed brood met uitgebakken spek. Je kunt de omelet uiteraard ook vullen; de ingrediënten die je daarvoor wil gebruiken kun je beter eerst los bakken of garen, zoals champignons, paprika, ui, et cetera.
Tamagoyaki (opgerolde Japanse omelet)
tamagoyaki (ook wel tamago genoemd).
Ingrediënten
Voor 1 rol:
- 6 radijsjes
- 1 lente-ui
- 8 eieren
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- 1 eetlepel dashi
- 1 theelepel mirin
- Zout
- Olie voor het bakken
Zo maak je tamagoyaki
Maak de radijsjes schoon. Snijd ze eerst in dunne plakjes en dan in dunne reepjes. Maak de lente-ui schoon en snijd hem fijn. Leg de radijs en lente-ui in koud water. Klop de eieren los met sojasaus, dashi en mirin. Roer het mengsel glad en voeg er, als je wilt, een beetje zout aan toe.
Bestrijk een grote koekenpan (met antiaanbaklaag) of een braadslee met een in olie gedoopt kwastje. Verwarm de olie – niet te heet laten worden! – en giet zo veel van de geklutste eieren in de pan dat de bodem met een dunne laag is bedekt. Laat het ei stollen en rol de boel op met behulp van twee bakspatels.
Schuif de rol naar boven, tegen de rand van de pan aan. Bestrijk de pan opnieuw met een in olie gedoopt kwastje, giet er weer wat van het eimengsel in en laat het stollen. Rol de eerste rol uit, naar de onderste rand van de pan, en rol hem weer op met de nieuwe laag.
Ga zo door tot het eimengsel op is en er een dikke rol is ontstaan. Snijd de nog warme rol in plakken of wacht tot hij is afgekoeld. Giet de radijs en lente-ui af, strooi er zout op en leg ze op de rol.
Tip: allerlei sauzen passen erbij als dip, zoals chilisaus of teriyakisaus.
Het perfecte roerei
Nodig:
- 4 eieren en
- 25 gram ongezouten roomboter
Breek de eieren boven een kom en klop ze kort los met een vork. Het wit en geel hoeven niet helemaal te worden gemengd. Smelt de boter op middelhoog vuur in een koekenpan met antiaanbaklaag. Schenk het ei in de pan, zet het vuur laag en roer voortdurend zodat het niet aan de pan gaat kleven.
Blijf roeren, zodat het ei overal gelijkmatig stolt. Zet het vuur uit als het ei half gestold is. Door de warmte van de pan stolt het ei verder. Blijf roeren.
Breng het roerei op smaak met peper en eventueel zout.
JosWordtWakkerTip:
Houd je van extra romig roerei? Voeg dan bij stap 3, als het ei half gestold is, 3 el slagroom toe.
MADIWODO QUICHE (EI MET RESTJES GROENTEN EN ONTBIJTSPEK)
- 2 plakken ontbijtspek
- 2 grote handenrestjes groenten (bijvoorbeeld broccoli, tomaat, bloemkool, spinazie, prei etc.)
- 3 eieren
- 0.5 tl venkelzaad
- 0.5 tl paprikapoeder
Verwarm je oven voor op 200 graden. Vouw een flink stuk aluminiumfolie dubbel en verdeel dit over het grillrooster uit je oven. Duw steeds ongeveer 2 centimeter naar beneden, zodat er golven ontstaan. Leg het rek op een bakplaat en verdeel de plakken ontbijtspek over de golven. Rooster het spek in ongeveer 10 minuten krokant in de oven.
Pak een nieuw stuk aluminiumfolie, vouw in de lengte twee keer dubbel en vorm hiermee een hart. Leg deze in een met olie besprenkelde pan of op een bakplaat. Verdeel de specerijen binnen de vorm en rooster kort. Voeg de groenten toe en breek hierboven de eieren. Bak de 'quiche' in de vorm op laag vuur.
Leg het gerecht op een bord en verwijder de folie. Serveer de madiwodo 'quiche' met de rucola en het spek.
MEXICAANSE BOERENOMELET
Benodigdheden voor de vulling
- 1 avocado
- 1 jalapeñopeper
- 2 tomaten
- 100 g gekookte zwarte bonen
- 1 el rode ui
- 70 g feta
- 1 bos koriander
Benodigdheden voor de omelet
- 8 eieren
- 1 scheut room of melk
Extra nodig
- volkorentortilla's of boerenbrood
Vulling maken
Snijd de avocado in kleine blokjes.
Maak de peper schoon, verwijder de zaadjes en snijd fijn.
Snijd de tomaat in stukjes.
Pel en snijd de rode ui fijn.
Meng de avocado met de bonen, ui, peper en tomaat.
Verkruimel de feta en schep erdoor.
Pluk wat korianderblaadjes en schep ze door de vulling.
Omelet bakken
Breek steeds 2 eieren in een kom en klop ze los met zout, peper en een klein scheutje room of melk.
Verhit een klontje boter in een koekenpan, giet het eimengsel erin en bak 10 seconden tot het ei op de bodem begint te stollen.
Schuif het gestolde deel met een spatel of vork naar het midden van de pan. Blijf steeds zo schuiven en schut de pan heen en weer tot de omelet klaar is. Dit duurt 1,5 tot 2 minuten.
Omelet vullen
Schep de vulling op de omelet en rol hem in de pan helemaal op.
Kerf hem dan met een scherp mes over de lengte in, zodat de vulling zichtbaar wordt.
Garneer de omelet met koriander en geef er tortilla’s of een stuk boerenbrood bij. Maak op deze wijze 4 omeletten.